Zoals gezegd was een MacBook Pro 17 van de Mediamarkt te duur voor een impulsaankoop. Voor nu was een harde schijf goedkoper. Maar, ik ben nog steeds van mening dat m'n volgende computer een Apple moet zijn. Of het dan een iMac wordt of een MacBook, dat weet ik nog niet. Maar van die fratsen die je met (met name) Windows en Kubuntu regelmatig hebt wil ik af. Het gaat me dus niet zo zeer om de Apple hardware maar meer om het Apple OS X en de applicaties die daarvoor gemaakt worden.
Ik dacht altijd dat Apple alleen via z'n eigen resellers verkocht en dat die vaste prijzen opgelegd kregen. Dat van die resellers zou best kunnen, maar de prijzen van Apple computers liggen zeker niet vast. Via Kieskeurig (daar is ie weer) kun je al verschillende prijzen vinden. De duurste en goedkoopste aanbieder verschillen gemiddeld zo'n 10%.
10% is leuk, maar ik bedacht me dat Amerika nog wel eens interessanter kan zijn (omdat de Dollar momenteel laag staat). Uit wat speurwerk bleek al snel dat je een Apple computer uit Amerika prima in Europa kunt gebruiken. Het spanningsverschil wordt opgevangen door de voeding en het Mac OS is op Nederlands in te stellen. Als je puur de prijs omrekent lijkt het zeer goedkoop, maar let op: je koopt iets van buiten de Europese gemeenschap. Dat houdt in dat je 6% invoerbelasting moet betalen en vervolgens nog eens 19% btw. Verder moet je er rekening mee houden dat je in Dollars moet betalen en dat daar vaak kosten aan verbonden zijn (bij PayPal of een credit card maatschappij is dat een paar procent). Je komt uiteindelijk wel op een bedrag wat iets onder de gemiddelde prijs in Nederland ligt.
Toch maar eens op eBay kijken of daar niet nog goedkopere aanbieders zijn dan de webshops die bij Kieskeurig bekend zijn. Daar bleek dat Apple computers (en andere hardware) uit het Verenigd Koninkrijk relatief goedkoop zijn. Die prijzen vind ik toch interessant genoeg om er binnenkort eens serieus naar te kijken. Er zal dan wel een Brits toetsenbord op zitten, maar dat zal wel wennen.