OLED Flatscreen TV: te duur en te klein

Een OLED TV is net als een LED TV een bepaald soort flatscreen televisie. Een OLED TV kan zelf platter gemaakt worden dan de al platte LED TV's (waar Samsung nu veel reclame voor maakt). Daarnaast gebruikt een OLED TV zeer weinig stroom.

Wat is OLED?

OLED is de afkorting van Organic Light Emitting Diode; een zeer kleine lichtbron (pixel) met een organisch deel wat licht kan geven. OLED's zijn platter dan LEDs en gaan lang mee. Bovendien verbruikt een OLED weinig stroom. Wanneer OLED gebruikt wordt voor beeldschermen levert dat - ten opzichte van LCD - een beter contrast en helderheids, snelle responstijden en een veel voller en breder kleurenspectrum.

Verschillen tussen een OLED TV en LCD of LED TV

Het grote verschil tussen OLED TV en LCD of LED TV is dat bij een OLED TV de beeldpunten (pixels) zelf licht geven, terwijl bij een LCD of LED televisie met een backlight door gekleurde LCD pixels geschenen wordt. Een mooie techniek, en dit zal zeker de toekomst worden.. maar op het moment zie je nog niet veel OLED televisies in de winkels. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de twee grote nadelen van OLED TV: het is nog erg duur en de schermen zijn nog erg klein.

Het wordt tijd de fabrikanten van OLED televisies (onder andere LG, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony en Toshiba (ik weet zo niet of Philips ook in de OLED zit)) er de schouders onder zetten en dat we binnenkort betaalbare OLED schermen kunnen kopen.

Gerelateerde artikelen