Samsung LED TV: plat, zuinig, maar heeft een LED TV meer voordelen?

Je hoeft de TV maar aan te zetten en je wordt dood gegooid met reclame voor de ultra dunne, platte, zuinige Samsung LED TV die tot 30% energie bespaart. Hoe zit dat? En zijn er meer voordelen?

LED TV is LCD TV met andere verlichting

LED TV is eigenlijk gewoon een LCD TV met LED achtergrondverlichting. Niet heel spannend zou je in eerste instantie denken. Maar het heeft zeker voordelen.

Het meest zichtbare is het hogere contrast wat met LED backlight bereikt wordt. Door zogenaamde local dimming (lokaal uitzetten van achtergrondverlichting) kunnen hele donkere tinten gemaakt worden. Bij traditionele CCFL verlichting van LCD TV was zwart altijd wat grijzig.

LED verlichting is zuiniger dan CCFL verlichting. Daarnaast zorgt het eerder genoemde local dimming nog eens voor een extra besparing.

Meer kleuren en sneller beeld

Het LED verlichtingssysteem verbetert de kleuren (het weergavebereik) met zo'n 150% ten opzichte van klassieke LCD TV's. In het groene en donkerrode kleurenpalet is het verschil met name goed waar te nemen.

Door de korte reactietijd van de LED verlichting is het veeg-effect of flikkeren een stuk minder dan bij een LCD TV. Ideaal voor het kijken van voetbal of spelen van games.

Hoe kan het dat de Samsung LED TV zo plat is?

De LED verlichting van de 'ultra dunne' Samsung zit aan de zijkanten van het beeldscherm. Dit heet edge-lit. Het licht wordt door een film dat over het beeldscherm ligt vervoerd naar de pixels. Dit maakt het mogelijk om een TV met een dikte van enkele millimeters te maken.

LED TV is overigens een andere techniek dan OLED TV. OLED TV's zijn ook zeer plat, maar deze hebben geen achtergrondverlichting. Hier geven de pixels zelf licht.

Levensduur van de Samsung LED TV

De levensduur van een LED TV kan veel hoger zijn dan een LCD TV met CCFL backlight. Volgens Samsung zou een LED TV twee keer zo lang meegaan. Als een LED TV dan zijn levensduur heeft bereikt kan deze ook nog eens schoner gerecycled worden dan een LCD TV. Dit omdat er, in tegenstelling tot LCD TV's, geen kwikdamp gebruikt wordt in LED TV's.

Nadelen van een LED televisie

Het lijkt wel of er alleen maar voordelen zijn, maar er is ook een nadeel: LED TV is op dit moment nog relatief duur (zeker als je een grote TV wilt hebben). Als je een goedkope TV (in aanschaf) wilt hebben kun je voorlopig beter een LCD TV kopen.

Gerelateerde artikelen