Hoe importeer ik een auto uit Duitsland?

Goedkoop, een auto invoeren uit Duitsland. Dat zeker. Maar hoe doe je dat? Ik heb het zelf al eens gedaan en laatst een collega geholpen bij het invoeren van een auto uit Duitsland. Eigenlijk is het redelijk simpel:

Aanschaf auto

Uiteraard moet je eerst een auto aanschaffen in Duitsland. Bijvoorbeeld via de Duitse Auto Scout. Het is handig om eens op te zoeken welke plaatsen vlak over de grens liggen als je niet te ver wilt rijden om de auto op te halen.

Vervoer auto

Vervolgens moet je de auto kunnen vervoeren. Je kunt in Duitsland een tijdelijk kenteken aanvragen om de auto uit te voeren. Makkelijker is om de auto op een trailer mee te nemen.

Keuring RDW

Daarna moet je bij RDW langs om de auto te laten keuren. Het is niet per se nodig om ook gelijk een APK keuring uit te laten voeren. Je kunt er voor kiezen om de APK keuring binnen korte tijd bij je eigen garage uit te laten voeren.

Betalen rest BPM

Vervolgens moet je bij de belastingdienst langs om de rest BPM te betalen. De belastingdienst zit naast de RDW, dus dat kun je in één keer regelen. Voor de bepaling van de rest BPM moet je wat formulieren in vullen en (in mijn geval) lang wachten (op de ambtenaar die uitrekent hoeveel de rest BMP is). Hiervoor is één ding belangrijk: de nieuwwaarde van de auto. Een kopie van de orginele factuur is dus erg handig.

Wachten op het kentekenbewijs en nummerplaten laten maken

Het kentekenbewijs wordt je opgestuurd na het betalen van de rest BPM. Als je deze papieren binnen hebt kun je met je autopapieren en je paspoort kentekenplaten laten drukken / slaan / persen. De meeste niet-Beunhaas garages kunnen dat doen.

Zo importeer je een auto uit Duitsland.